середу, 25 січня 2012 р.

"Дрогобицька громада" не дає владі дурити мешканців багатоквартирних будинків

Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України в ході розгляду звернення голови Дрогобицького міського об’єднання громадських організацій «Дрогобицька громада» Богдана Юзефіва виявило порушення законодавства про захист економічної конкуренції комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Дрогобицької міської ради.

За результатами розгляду справи Адміністративною колегією Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 24 листопада 2011 року прийняте рішення, згідно з яким, зокрема, КП «ЖЕО» визнано таким, що вчинило порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що передбачене пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції». КП «ЖЕО» зобов'язано розрахувати тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у місті Дрогобичі відповідно до вимог чинного Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869, та до 31 березня 2012 року подати тарифи на вказані послуги до органу місцевого самоврядування у м. Дрогобичі для прийняття відповідного рішення.
За вчинене порушення законодавства про захист економічної конкуренції на КП «ЖЕО» накладено штраф у розмірі 10 000 гривень.
Крім цього Львівським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України в межах компетенції вживаються відповідні заходи також щодо Дрогобицької міської ради, зокрема Адміністративною колегією Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 30 листопада 2011 року прийняте рішення, згідно з яким виконавчий комітет міської ради зобов'язано до 31 березня 2012 року встановити тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з дотриманням пункту 11 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869.

Нижче повністю подаємо листа, якого отримало Дрогобицького міського об’єднання громадських організацій «Дрогобицька громада» від Антимонопольного комітету, а також рекомендації «Дрогобицької громади» щодо врегулювання стосунків мешканців багатоквартирних будинків міста з КП «ЖЕО», яке обслуговує ці будинки.

АНТИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ
вул. Урицького, 45, м. Київ-35, 03680, тсл.(44) 251-62-62, факс (44) 520-03-25
E-mail: slg@amcu.gov.ua Web: http:// www.amc.gov.ua  Код ЄДРПОУ 00032767

28.12.12  № 136-19/05 – 1 282                  
Голові Дрогобицького міського
об'єднання громадських
організацій «Дрогобицька громада»
Юзефіву Б.Р.
вул. Шевченка, 22,
м.Дрогобич, 82100


Про розгляд звернення

Розглянувши Ваше звернення відносно порушень в діях Дрогобицької міської ради та комунальних підприємств міста Дрогобича, надіслане до Антимонопольного комітету України народним депутатом України Ю. Кармазіним листом від 15 грудня 2011 року № 1773, в межах повноважень повідомляємо наступне.
Згідно зі статтею 3 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики, зокрема, в частині здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції та запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції.
Львівським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України (надалі - Відділення) за результатами розгляду Вашого звернення від 20 травня 2011 року було розглянуто справу про порушення законодавства про захист економічної конкуренції Комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційне об'єднання» Дрогобицької міської ради (надалі - КП «ЖЕО»).
За результатами розгляду справи Адміністративною колегією Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 24 листопада 2011 року прийняте рішення, згідно з яким, зокрема:
КП «ЖЕО» визнано таким, що вчинило порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що передбачене пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції»;
КП «ЖЕО» зобов'язано розрахувати тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у місті Дрогобичі відповідно до вимог чинного Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869, та подати тарифи на вказані послуги до органу місцевого самоврядування у м. Дрогобичі для прийняття відповідного рішення. Термін виконання - 31 березня 2012 року;
за вчинене порушення законодавства про захист економічної конкуренції на КП «ЖЕО» накладено штраф у розмірі 10 000,00 (десять тисяч) гривень.
Про прийняте рішення у справі та надані КП «ЖЕО» зобов'язання Відділенн повідомило Вас листом від 01.12.2011 № 13/3-2525.
Крім цього повідомляємо, що Відділенням в межах компетенції вживаються відповідні заходи також щодо Дрогобицької міської ради, зокрема Адміністративною колегією Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітет України 30 листопада 2011 року прийняте рішення, згідно з яким Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради зобов'язано до 31 березня 2012 року встановити тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з дотриманням пункту 11 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України ві, 1 червня 2011 року № 869.
За наявною у Відділення інформацією КП «ЖЕО»:
проведено інвентаризацію прибудинкових територій житлового фонду міста Дрогобича та складено відповідні карти-схеми прибудинкових територій. Рішенням Дрогобицької міської ради від 28.10.2011 № 355 «Про визначення площ прибудинкових територій комунального житлового фонду м. Дрогобича, обслуговування якого здійснюється КП «ЖЕО» Дрогобицької міської ради» затверджено встановлену прибудинкову територію житлового фонду міста Дрогобича;
проводиться інвентаризація житлового фонду, складання дефектних актів для визначення переліку робіт з поточного ремонту для кожного житлового будинку, що перебуває на балансі цього комунального підприємства.

Заступник Голови Комітету    М.П.РУСИНСЬКИЙ                                                          


ЯК ВРЕГУЛЮВАТИ СТОСУНКИ МЕШКАНЦІВ З ЖЕО
Рекомендації Дрогобицького міського об'єднання громадських організацій «Дрогобицька громада»
Стосунки мешканців Дрогобича з підприємствами, що надають послуги з обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій характеризується високим рівнем конфліктності. Дрогобицьке міське об’єднання громадських організацій «Дрогобицька громада» упродовж майже двох років добивалась усунення порушень законодавства, які мали місце при формуванні та впровадженні тарифів на послуги. І як результат 24.11.2011 р. Адміністративною комісією ЛОТВ АМК України прийнято рішення про вчинення порушень КП «ЖЕО» Дрогобицької міської ради законодавства з даного питання. З метою їх усунення, КП «ЖЕО» зобов'язано розрахувати тарифи відповідно до вимог Постанови КМУ № 869 від 01.06.2011 р. Для реалізації своїх законних прав та врегулювання стосунків з КП «ЖЕО» мешканцям багатоквартирних будинків необхідно проявити певний рівень організованості і звернути увагу на наступне:
I.    Мешканці (надалі - Споживачі послуг), за взаємною згодою більшості, можуть замовити у Виконавця (КП «ЖЕО») тільки потрібні їм послуги, відмовившись від окремих послуг, які не надаються або надаються не якісно.
Правові засади:
п. 17 ст. 1, ст. 5 Закону України «Про захист прав споживачів» та п. 1 ст. 19 Закону України «Про житлово - комунальні послуги».
Споживач має право вільно вибирати та отримувати у Виконавця потрібні йому послуги виключно на договірних засадах.
Відповідно до п. 1,ч. 1, ст. 20 ЗУ «Про житлово - комунальні послуги» та ст. 6  ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Споживачі окремого будинку мають право ініціювати перегляд переліку замовлених у Виконавця послуг на будь - якому стані взаємовідносин сторін.

II.  Розрахунок вартості кожної послуги проводиться окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватись.

Правові засади:
ч. 2, п. 2 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого Постановою КМУ № 869 від 01.06.2011 р.
Рекомендуємо звернути увагу:
На наявність технічного паспорту будинку, акту обстеження і намічених заходів з обслуговування внутрішньобудинкових мереж, поточного ремонту та підготовки до експлуатації житла в зимовий період.

III. Інформація про вартість і структуру тарифу повинна довестись Споживачеві.

Правові засади:
ч. 5 п.2 Порядку затвердженого Постановою КМУ № 869 від 01.06.2011 р., ст. 20 ЗУ «Про житлово - комунальні послуги».

Рекомендуємо звернути увагу:
Витрати на освітлення місць загального користування проводяться за фактичними показами загальнобудинкових засобів обліку електроенергії.
Прибирання прибудинкової території розраховується в залежності від її площі (затребуйте документ, який визначає прибудинкову територію Вашого будинку, чи ви не оплачуєте місця загального користування).
Зверніть увагу на рівень накладних витрат в калькуляціях КП «ЖЕО», адже на даний час в діючих тарифах цей показник складає понад 60 % і значно впливає на вартість послуг, а це все на виробничі затрати.
IV. Останнім етапом цього процесу є підписання окремих договорів між Виконавцем послуг та Споживачем. Невід'ємною частиною договору має бути структура, періодичність та строки надання послуг.
Правові засади:
Постанова КМУ № 869 від 02.06.2011 р.
Рекомендуємо звернути увагу:
В договорі повинен бути порядок перерахунку, якщо показник якості і періодичність надання послуг не виконуються. Процедура погодження договору відбувається протягом місяця. КП «ЖЕО» не має права вимагати з'явитись в «ЖЕО» для укладення договору.
Проект договору направляється Вам в двох примірниках і при узгодженні умов Ви його підписуєте.
Дотримуючись даних правових норм Ви зможете отримати якісні послуги і за економічно обґрунтованими тарифами, та уникнути погроз КП «ЖЕО» щодо однозначного підвищення вартості послуг.
На всіх етапах реалізації прав і інтересів Споживачів можете звертатись за допомогою до ДМОГО «Дрогобицька громада». Тел.: 067-672-93-04.


1 коммент.:

Василь сказав...

На жаль, громада дає себе дурити і ще довго буде обдурена.

Дописати коментар