неділю, 4 грудня 2011 р.

Ми вороги держави?

У той час, як багато ЗМІ і блогери висміюють можливість тотального стеження за населенням за допомогою високотехнологічного обладнання, ПЗ, за своїми можливостями схожого з вірусами і троянами, але набагато більш потужного, скандально-відомий інтернет-ресурс WikiLeaks опублікував першу частину документів, які доводять протилежне .
Зокрема, мова йде про компанії, що працюють в індустрії розробки та виробництва обладнання для стеження, яка в останні десять років фактично не контролюється.

В руки авторів WikiLeaks потрапила база даних по 160 таких компаній. Над цією справою ресурс працює спільно з Bugged Planet і Privacy International, а також низкою інформаційних агентств, включаючи німецьке ARD, італійське L'Espresso, Bureau of Investigative Journalism у Великобританії, OWNI у Франції, Washington Post в США та іншими. На даний момент доступно 287 документів, які каталогізовані на сторінці WikiLeaks по потрапили в поле зору компаніям. Крім того, є інтерактивна карта, що демонструє в яких країнах ведеться той чи інший вид стеження і які організації її здійснюють.

Цікавий той факт, що на території України послуги з стеження і контролю забезпечують дві компанії: Altron з Харкова та київська Delta SPE. Обидві фірми аналізують телефонні розмови користувачів, плюс остання також моніторить інтернет-з'єднання. Серед клієнтів Delta SPE присутні практично всі основні силові держструктури і навіть Державна адміністрація залізничного транспорту України. Altron крім цього обслуговує комерційні організації, наприклад, національних операторів стільникового зв'язку.

Олександр Петрик за матеріалами WikiLeaks

3 коммент.:

Анонім сказав...

Звідки інформація про Альтрон і Дельту? На Вікілікс ніби нема.

Анонім сказав...

Це реально, по мобілці можна відстежити де людина була і всі розмови і смс пишуть.

Анонім сказав...

Київстар в цьому плані лідер. Якщо є знайомий працівник колцентра то він може побачити і записати смс-ки любого абонента.

Дописати коментар