пʼятницю, 13 січня 2012 р.

Старий Новий рік: І знову зі святом!


Для іноземців, що приїжджають в Україну, словосполучення Старий Новий рік звучить, як мінімум, дико. А ось для наших співгромадян - це одне з найулюбленіших зимових свят. Його не святкують так бурхливо, як офіційний початок року, але відзначають обов'язково, нехай і в тісному сімейному колі.


Виникла ця чудова традиція трохи менше ста років тому, у 1918 році, коли Росія і країни, що входили тоді до складу, перейшли зі старого Юліанського календаря на новий Григоріанський. Усі святкові дати зрушилися на 14 днів, що заподіяло чимало незручностей для звичайних людей.

З Новим же роком взагалі недобре вийшло - нова дата святкування припала на Різдвяний піст, коли рясне застілля і бурхливі веселощі для християн просто неприпустимі. От і святкували православні початок року не за світським, а за православним календарем.

З тих пір минуло багато часу, церква перестала відігравати таку значну роль в житті пересічних українців, але веселе свято Старий Новий рік міцно вселилося в наших душах.

А традицією «засівати» на Старий Новий рік поділилося ще одне, вже слов'янське, свято, що випадає на цю дату – День Василя. Як писав ForUm, на Василя відзначали свято землеробства. Звідси і традиція - засівати. Розсипана по будинку пшениця повинна була стати запорукою гарного врожаю наступного року.

1 коммент.:

Анонім сказав...

З новм роком!

Дописати коментар