пʼятницю, 21 жовтня 2011 р.

Мер Дрогобича став героєм програми «Хто тут живе?»

Учора під час прямого ефіру проекту журналістських розслідувань «Хто тут живе?», героєм якої був міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський, експерти обговорили його причетність до скандальної справи із загадковим викраденням фресок відомого письменника та художника єврейського походження із Дрогобича Бруно Шульца.

Нагадаємо, у лютому 2002 року в одному з приватних помешкань Дрогобича, у «Віллі Ландау», німецькі кінодокументалісти на чолі з Беньяміном Гайслером знайшли «Казкову кімнату». Але вже у травні представники єрусалимського Інституту Голокосту «Яд ва-Шем» понад половину фресок із зображенням казкових героїв демонтували і вивезли за межі України. У єрусалимському музеї витвори мистецтва знаходяться й досі.

«У пресі, зокрема, фігурувало й ім’я Олексія Радзієвського, якого звинувачували у причетності до зникнення фресок», – зауважив ведучий програми Дмитро Добродомов.

За фактом розкрадання культурних цінностей було порушено кримінальну справу, але довести причетність мера Дрогобича до зникнення фресок не вдалося, навіть незважаючи на свідчення речниці «Яд ва-Шем» Іріс Розенберг. Нагадаємо, пані Розенберг повідомила, що представник єрусалимського музею Марк Шраберман особисто зустрічався з Олексієм Радзієвським та керівником відділу культури Дрогобицької міськради М. Міхацем. Саме вони, за її словами, і організували зустріч Шрабермана з власниками приміщень, у яких було знайдено фрески. Радзієвський та Міхац, каже речниця «Яд ва-Шем», настільки тісно співпрацювали з представником музею, що навіть допомагали в пакуванні фресок. В результаті за таку співпрацю герой програми «Хто тут живе?» отримав офіційного листа з подякою від «Яд ва-Шем».

«Мене найбільше вразило у цій ситуації те, що пан Радзієвський намагався пояснити, що жодних подібних дій не вчиняв, а усі звинувачення на свою адресу звів до політичної боротьби його опонентів напередодні парламентських виборів», – наголосив Дмитро Добродомов.

Експерт програми, головний редактор газети «Інформатор» Олег Онисько переконаний: «Те, що зробив тоді Радзієвський – це навіть не корупція, не якийсь особистий інтерес, це просто дрібний розум! Він не розуміє, що Дрогобич втратив те, що могло стати його родзинкою поряд з іменем Франка».

Утім, експерт програми, позаштатний радник мера Віра Байса каже, мовляв, нічого надзвичайного не сталося, адже у Дрогобичі вже й думати забули про зниклі фрески Шульца.

«Я маю особисте ставлення до краси тих фресок», – зауважила радник. Але у відповідь на зауваження Дмитра Добродомова, що ім’я Бруно Шульца всесвітньо відоме, додала: «Тому я мовчу за це світове ім’я. Визнаю, дійсно, якщо світ так цікавиться Шульцом – ті ж поляки і німці, то безумовно, було б добре для Дрогобича облаштувати там музей та готель».

Нагадаємо, свого часу Олексій Радзієвський, якому пані Віра тепер радить, також оприлюднив своє ставлення до фресок Бруно Шульца, назвавши їх «мальовидлом на стіні».
zik.ua

0 коммент.:

Дописати коментар